close
shopping_basket

Váš košík

close

POMARANČOVÉ CREPES

Vôňa palaciniek je jednou z vôní, ktoré mi pripomínajú detstvo.

Nech už boli naplnené či poliate čímkoľvek, vždy znamenali pohodu, smiech a skvelú náladu v kuchyni. Tie moje najobľúbenejšie "crepes" boli vždy pomarančové.

Budem sa tešiť, keď aj tento recept pribudne do vašej domácej klasiky.

Predtým ako sa pustíme do samotnej prípravy, mám pre vás zopár tipov a rád.

- suroviny na palacinky by mali mať izbovú teplotu, to znamená, mlieko a vajcia si vyberieme z chladničky vopred.
Ak pečieme narýchlo, je dobré zohriať si mlieko tak, aby bolo vlažné.

- cesto na palacinky odporúčam nechať desať minút stáť pri izbovej teplote. Má to svoj dôvod- niektoré bielkovinové zložky múky vrátane lepku vytvoria počas tejto pauzy pružnejšie spojenia, výsledkom je mäkšia palacinka.

- ak máte doma alergika, nemusíte ho obrať o palacinkový pôžitok. Mlieko nahradíme akoukoľvek rastlinnou alternatívou vhodnou pre konkrétnu osobu. Je lepšie použiť mlieko, ktoré je vyrobené z viac tukom nasýtených orechov – mandľové, z lieskových orieškov… Pocítite jemnú zmenu chuti a konzistencie palacinky, bude vám pripadať pravdepodobne trošku tvrdšia a akoby „prázdnejšia“, ale vhodná plnka všetko porieši:) Ak sa chceme vyhnúť i rastlinnej náhrade mlieka, ďalšou alternatívou je silno perlivá sóda.

V prípade náhrady vajíčka vyskúšajte mleté ľanové semienka. Jedno vajíčko sa v tomto prípade rovná jednej polievkovej lyžici mletého ľanu.

Ingrediencie

100g
vajíčka
30g
cukor
170g
hladká múka
500g
plnotučné mlieko
_
kôra z jedného pomaranča
50g
maslo roztopené

Čas prípravy

Do 60minút aj s pečením

Náročnosť

10 minút pred prípravou cesta si vyberieme všetky ingrediencie z chladničky a necháme na izbovej teplote.

V miske, alebo inej vhodnej nádobe si zmiešame všetky ingrediencie. Miešame, kým nezmiznú všetky hrudky múky. Môžeme použiť metličku, ručný šľahač, či elektrický metličkový mixér. Ak nemáme nič poruke, postačí aj vidlička.

Cesto necháme aspoň 5 minút postáť.

Na panvicu dáme olej - stačí len máličko, aby neboli palacinky príliš mastné.

Pečieme z každej strany do zlatista.

Na palacinky môžeme nakrájať či poukladať akékoľve ovocie podľa chuti, posypať dekoračne práškovým cukrom, alebo poliať roztopenou čokoládou.

Pomarančovú kôru kľudne obmeníme za citrónovú, prípadne vanilku, alebo škoricu.

Moje heslo pri palacinkách znie, že dobrá palacinka chutí úžasne aj sama:)

 

 

Piekli ste so mnou?

Potešíte ma označením vo Vašej storke na sociálnych sieťach.

Instagram: natacha_pacal_patisserie

Facebook: Natacha Pacal patisserie_official